sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Daim

50g voita
2rkl siirappia
1dl sokeria
1/2dl jauhettua mantelia
2rkl vehnäjauhoja
1rkl kaakaojauhetta
125g maitosuklaata

Sulata voi ja siirappi miedolla lämmöllä kattilassa ja lisää sokeri. Keitä noin 5 minuuttia ja lisää keskenään sekoitetut mantelijauhe, vehnäjauho ja kaakaojauhe. Sekoita massa tasaiseksi ja keitä vielä noin 5 minuuttia.
Levitä kuuma massa voidellulle leivinpaperille ja laita päälle toinen leivinpaperi. Kauli massa leivinpaperin päältä ohueksi levyksi. Leikkaa veitsellä Daimista sopivankokoisia paloja, sulata suklaa ja levitä palojen päälle. Anna Daimin jäähtyä kunnolla jääkaapissa.

keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Mehevä pannukakku

5 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
100 g sulatettua voita
1 l täysmaitoa
3 kananmunaa
1 dl maustamatonta jugurttia

Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa kulhossa maito, munat ja jugurtti sekaisin ja lisää joukkoon kuivat aineet. Sekoita taikina tasaiseksi, kumoa pellille leivinpaperin päälle ja paista 225 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

lauantai 15. syyskuuta 2012

Kaurakeksit

1 1/2 dl kaurahiutaleita
2 3/4 dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
1 tl sinappijauhetta
1/2 tl mustapippurirouhetta
1 tl suolaa
2 rkl sokeria
100g kylmää voita kuutioina
1/2 dl maitoa
vehnäjauhoa jauhottamiseen

Sekoita kaurahiutaleet, vehnäjauhot, leivinjauhe, sinappijauhe, mustapippuri, suola ja sokeri kulhossa. Lisää voi ja sekoita sähkövatkaimelle, kunnes voi ja kuivat aineet ovat sekoittuneet. Lisää maito ja jatka sekoittamista kunnes muodostuu taikina.
Kumoa taikina jauhotetulle työtasolle ja alusta sen verran, että taikina pysyy kasassa.
Kaulitse taikina ohueksi levyksi ja leikkaa taikinapyörällä neliskulmaisiksi kekseiksi. Pistele keksit haarukalla ja paista uunin keskitasolla 180 asteessa noin 20 minuuttia kunnes keksien reunat alkavat ruskistua.

Tarjoile juustojen ja viinirypäleiden kanssa.

Grissinit

3dl vehnäjauhoja
1,5 tl kuivahiivaa
1/2tl merisuolaa
1/2tl fenkolinsiemeniä
1 tl chilijauhetta
1dl maitoa
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl hienoa parmesanraastetta

Mittaa vehnäjauhot, hiiva, suola ja chili kulhoon. Murskaa fenkolinsiemenet kokkiveitsellä ja lisää joukkoon. Lämmitä maito noin 40 asteiseksi ja kaada se sekä oliiviöljy kulhoon. Sekoita puuhaarukalla tasaiseksi. Lisää vielä parmesanraaste ja sekoita. Alusta taikina alusta huolellisesti. Kohota taikinaa lämpimässä noin tunti, kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Kumoa taikina jauhotetulle työtasolle ja alusta vielä varovasti ilmakuplat pois. Kaulitse taikina noin senttimetrin paksuiseksi suorakaiteeksi ja leikkaa terävällä veitsellä senttimetrin paksuisiksi suikaleiksi. Pyörittele suikaleet tangoiksi ja asettele ne uunipellille.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja kohota tankoja uunin kuumenemisen ajan. Kypsennä grissinit uunin keskiosassa rapeiksi ja kullanruskeiksi noin 15 minuuttia.
Jäähdytä ja tarjoile esimerkiksi kuuman tomaattikeiton kanssa.

torstai 16. elokuuta 2012

Mustaherukkahillo

4dl mustaherukoita
1/2dl vettä
1kg hillosokeria

Keitä mustaherukoita veden kanssa kattilassa noin 10 minuuttia, kunnes marjat pehmenevät. Soseuta marjat sauvasekoittimella kattilassa ja lämmitä uudestaan, kunnes alkaa muodostua höyryä. Lisää hillosokeri jatkuvasti sekoittaen ja keitä hilloa vielä 10 minuuttia.

Pese lasipurkit ja kannet hyvin, ja desinfioi ne vedessä keittämällä. Purkita hillo kuumiin purkkeihin aivan piripintaan ja sulje kansi tiiviisti. Hillo on käyttövalmista seuraavana päivänä.

keskiviikko 15. elokuuta 2012

Konjakkinektariinit

Eräänä kesäiltana teki mieli jotain makeaa, joten tämä yksinkertainen jälkiruoka on koottu aineksista, mitä silloin sattui jääkaapista löytymään. Ja hyvää oli!

Nektariineja
1rkl konjakkia
tuoretta minttua
jäätelöä

Lohko nektariinit ja poista kivet. Paista nektariinit pannulla pehmeiksi ja lisää loppuvaiheessa konjakki. Paista vielä hetki ja lisää pieneksi silputtu minttu. Tarjoile kuumana vaniljajäätelön kera.

Tummat mustaherukkamuffinit

Mustaherukka on ehdottomasti eniten käyttämäni marja. Varsinkin näin loppukesästä mustaherukka maistuu ihanalle niin suolaisessa kuin makeassakin. Näissä muffineissa tavalliseen suklaamuffinitaikinaan on lisätty piristeeksi itse tekemääni mustaherukkahilloa. Nam!

3 1/2dl vehnäjauhoja
1/2dl tummaa kaakaojauhetta
1tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
200g leivontamargariinia
2 1/2dl sokeria
3 kananmunaa
1/2dl maitoa
2rkl mustaherukkahilloa
Vanilja rahkavalmistetta
muffinivuokia

Sekoita vehnäjauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Vaahdota huoneenlämpöinen margariini ja sokeri. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Lisää taikinaan vuorotellen pikkuhiljaa maito ja jauhoseos. Lopuksi lisää mustaherukkahillo. Kääntele taikina tasaiseksi välttäen turhaa vatkausta.
Täytä muffinivuoat puoleen väliin taikinalla ja lisää keskelle nokare vanilja rahkavalmistetta. Jaa loppu taikina vuokiin. Paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Bataattisämpylät

1 bataatti (noin 500g)
1/2tl suolaa
1 pussi kuivahiivaa
n. 8dl sämpyläjauhoja
1/2dl oliiviöljyä
kananmuna

Keitä bataatti kypsäksi. Kaada suurin osa keitinvedestä pois, mutta säästä pohjalle noin desilitran verran vettä. Soseuta bataatti sauvasekoittimella kattilassa. Lisää suola ja pieneen jauhomäärään sekoitettu kuivahiiva. Alusta loput jauhot taikinaan ja lisää loppuvaiheessa öljy. Kohota taikina lämpimässä paikassa liinan alla kaksinkertaiseksi ja leivo sämpylöiksi. Kohota vielä hetki ja voitele sämpylät munalla. Paista 200-asteisen uunin alatasolla noin 20 minuuttia.

maanantai 23. huhtikuuta 2012

Yrttijääpalat

Jääpalarasiat tarjoavat helpon keinon pakastaa silputtuja yrttejä ja useimmat yrtit säilyttävätkin makunsa pakastettuna oikein hyvin. Pakastettuja yrttejä voi käyttää salaatinkastikkeissa, ruokakastikkeissa, täytteissä, kuorrutteissa, keitoissa, sekä uuni- ja pataruuissa. Tiputa yrttijääpala suoraan kuumaan liemeen, niin se sulaa ja kesän maut ovat käytettävissäsi. Jääpaloissa yrtit säilyvät puoli vuotta.

Täytä jääpalalokero reunoja myöten täyteen yrteillä ja lisää vettä peitteeksi. Pakasta kuutiot kiinteiksi, irrota ne rasiasta ja pakkaa pakastuspusseihin. 

Monet yrtit pakastuvat hyvin myös tilkassa oliiviöljyä. Silppua yriti yleiskoneessa ja lisää sen verran öljyä, että silppu peittyy ohuelti öljyyn (noin 1rkl öljyä/3rkl yrttejä). Sekoita nopeasti ja lusikoi seos jääpalamuotteihin. Pakasta kiinteiksi, irrota kuutiot rasiasta ja pakkaa pieniin pakastuspusseihin. 

Voit pakastaa yrttejä yksittäin tai seoksina. Esimerkkejä yrttiyhdistelmistä: basilika ja valkosipuli; valkosipuli, inkivääriraaste ja thaibasilika; persilja, valkosipuli, timjami ja oregano; salvia ja maustefenkoli.

Fetajuustolihapullat

400g naudan jauhelihaa
2 kananmunaa
200g fetajuustoa
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
1 tl Sambal Oelek -tahnaa
1tl kuivattua timjamia
1tl kuivattua rosmariinia
1tl valkosipulijauhetta
1 rkl grillaus- ja yleismaustetta
1tl rouhittua mustapippuria
2tl suolaa
voita paistamiseen

Pilko sipuli ja valkosipuli pieneksi, ja murskaa fetajuusto muruiksi. Sekoita kananmunat kulhossa jauhelihan joukkoon ja lisää muut aineet. Sekoita massa huolella. Pyörittele jauhelihamassasta lihapullia ja paista ne kuumalla pannulla voissa ruskeiksi. Tarjoile tsatsikin kanssa.

Focaccia

1dl oliiviöljyä
6 valkosipulin kynttä
5dl vettä
50g hiivaa
2tl suolaa
2rkl siirappia
n. 12dl hiivaleipäjauhoja
1/2dl oliiviöljyä
16 mustaa oliivia
5 rosmariinin vartta
karkeaa merisuolaa
mustapippuria

Kuori ja paloittele valkosipulinkynnet pieniksi. Mittaa 1dl öljyä kattilaan ja lisää joukkoon valkosipulit. Lämmitä miedolla lämmöllä pari minuuttia, minkä jälkeen nosta öljy jäähtymään. Älä ruskista valkosipuleita.
Mittaa vesi kulhoon ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon hiiva, suola ja siirappi. Sekoita voimakkaasti joukkoon puolet jauhoista ja lisää 1/2dl oliiviöljyä. Lisää loput jauhoista ja vaivaa kiinteäksi.
Pilko oliivit ohuiksi renkaiksi ja riivi lehdet irti rosmariinin kovasta varresta. Öljyä 30x22 -senttinen uunivuoka tilkalla valmistamaasi valkosipuliöljyä ja levitä taikina vuokaan.  Ripottele taikinan päälle öljyiset valkosipulit ja myös hieman valkosipuliöljyä. Lisää taikinan päälle vielä oliivit ja rosmariini. Anna leivän kohota peitettynä 30 minuuttia.
Lämmitä uuni 190 asteeseen ja paista kohonnutta leipää noin 30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea. Pirskota loppu öljy kuuman leivän päälle.

torstai 29. maaliskuuta 2012

Sitruunakakku


Pohja:
125g voita
75g tummaa suklaata
1 1/2dl sokeria
2 kananmunaa
1 1/2dl vehnäjauhoja
2rkl kaakaojauhetta
1tl vaniljasokeria
suolaa
kostutukseen kuumaa kahvia

Lemon curd:
2 kananmunaa
2dl sokeria
2tl vaniljasokeria
2 sitruunan mehu (1dl) ja kuori
50g voita

Täyte:
5 liivatelehteä
1/2dl appelsiinimehua
2dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
3dl piimää
125g rahkaa
2tl vaniljasokeria

Sulata voi miedolla lämmöllä. Lisää suklaa ja anna sen sulaa. Sekoita joukkoon sokeri ja munat. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Paista pohjaa 175 asteessa noin 15 minuuttia. Pohja saa jäädä meheväksi, hieman taikinamaiseksi. Irrota vuoan reuna, pese, kuivaa ja kiinnitä se takaisin paikalleen.
Kostuta pohja ja anna jäähtyä ennen täytteen lisäämistä.
Valmista lemon curd. Vatkaa munat, sokeri ja vanilliinisokeri kuohkeaksi vaahdoksi vesihauteessa. Lisää sitruunan kuori ja mehu. Anna hautua koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee (noin 10 minuuttia). Ota seos vesihauteesta ja lisää paloiteltu voi. Sekoita, kunnes voi on sulanut. Jäähdytä.
Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa vaniljakastike pehmeäksi vaahdoksi ja lisää piimä. Sekoita joukkoon rahka, lemon curd ja sokerit.
Kuumenna mehu kiehuvaksi ja liuota vedestä puristetut liivatteet mehuun. Kaada liivateseos täytteeseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kaada täyte pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli. Siirrä kakku tarjoilulautaselle leivinpaperin avulla. Koristele haluamallasi tavalla.

Tomaatti-porkkanakeitto ja basilikaöljy

4 tomaattia
5 porkkanaa
vettä
2dl Kolmen juuston maustettua ruokakermaa
1tl Sambal Oelek -tahnaa
1/2tl suolaa
1tl paprikamaustetta
1tl timjamia

Basilikaöljy:
1 ruukku basilikaa
5rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa

Kuori ja pilko porkkanat. Laita porkkanat kattilaan ja lisää vettä niin, että palat juuri ja juuri peittyvät. Lisää suola. Keitä porkkanoita niin kauan että ne pehmenevät. Älä kaada vettä pois, vaan soseuta porkkanat kattilassa sauvasekoittimella.
Huuhtele tomaatit ja tee niiden pintaan pienet ristiviillot. Upota tomaatit hetkeksi kiehuvaan veteen ja kuori ne. Poista kova kanta ja soseuta tomaatit. Lisää tomaattisose porkkanasoseeseen ja kuumenna kattilassa ruokakerman kanssa jatkuvasti sekoittaen. Lisää lopuksi mausteet.

Huuhtele basilikanlehdet, hienonna ne morttelissa tai sauvasekoittimella ja valuta joukkoon öljy. Mausta suolalla ja tarjoa Tomaatti-porkkanakeiton kanssa.

Mangokakku

Pohja:
200g Digestivekeksejä'
100g margariinia
Täyte:
8 liivatelehteä
1/2dl appelsiinimehua
1tlk (425/250g) mangoviipaleita
2dl vaniljajogurttia
250g maustamatonta tuorejuustoa
2dl kuohukermaa
1dl sokeria
Pinnalle:
2dl hyytelösokeria
4dl appelsiinimehua

Laita liivatelehdet runsaaseen kylmään veteen pehmenemään. Sekoita murskattuihin Digestivekekseihin sulatettu margariini. Levitä seos irtopohjavuoan pohjalle ja painele tasaiseksi. Soseuta mangot ja sekoita tuorejuustoon. Lisää joukkoon jogurtti ja sokeri. Vaahdota kerma ja sekoita se varovasti mangoseokseen. Purista pehmenneistä liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja sekoita ne pieneen määrään kuumennettua appelsiinimehua. Sekoita mehu mangoseokseen. Kaada seos vuokaan digestivepohjan päälle ja nosta kaku jääkaappiin vähintään kuudeksi tunniksi.
Kuumenna mangomehu kattilassa ja lisää siihen hyytelösokeri. Jäähdytä sokeriliemi kädenlämpöiseksi ja levitä hyytyneen kakun pinnalle. Nosta kakku jääkaappiin vielä noin tunniksi.

Vinkki! Ohjeesta riittää yhteen halkaisijaltaan 27cm kakkuun tai kahteen pienempään, halkaisijaltaan 18cm kakkuun. Toisen kakun voi pakastaa ja tarjoilla myöhemmin.

Kinkkumuffinit

3 kananmunaa
1tl sokeria
1/2dl öljyä
1dl sämpyläjauhoja
3dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
3dl maitoa
200g kinkkua
muutama aurinkokuivattu tomaatti
5 kirsikkatomaattia
1/2dl Parmesan-raastetta
1tl mustapippuria
muutama Thaibasilikan lehti

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita kuivat aineet keskenään, ja lisää niitä munavaahtoon vuorotellen maidon kanssa. Lisää lopuksi turhaa vatkaamista välttäen kinkku, pieneksi pilkotut tomaatit, juustoraaste sekä mausteet. Lusikoi seos muffinivuokiin ja paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes muffinien pinta on kauniin ruskea.

Mustaherukkamelba

1dl Vettä
1dl Sokeria
2dl Mustaherukoita
1/2dl Mustaherukkalikööriä

Kiehauta vesi ja sokeri kattilassa niin, että sokeri liukenee kokonaan. Lisää joukkoon mustaherukat ja keitä noin kymmenen minuuttia. Käännä levy pois päältä ja lisää mustaherukkalikööri. Anna maustua hetki ja soseuta sauvasekoittimella. Valuta seos siivilän läpi ja tarjoile kastikkeena esimerkiksi juustokakun, jäätelön, lettujen tai maustamattoman jugurtin kera.