keskiviikko 21. joulukuuta 2011

Mustaherukkasinappi

3,5 dl mustaherukoita (tai 1dl paseerattua musteherukkaa)
2 dl sinappijauhetta
1 dl sokeria
1 dl kuohukermaa
2 kananmunaa
1 tl suolaa

Lopuksi:
1 rkl punaviinietikkaa
4 cl Mustaherukkalikööriä

Survo mustaherukat sauvaskoittimella ja paseeraa ne siivilän läpi. Paseerattua musteherukkaa tulisi olla noin 1dl verran. Kuumenna kaikkia aineksia punaviinietikkaa ja likööriä lukuun ottamatta kattilassa koko ajan sekoittaen kunnes ensimmäinen kupla nousee pintaan. Ota seos pois liedeltä, lisää punaviinietikka ja likööri. Anna asettua tovi ja purkita.

maanantai 19. joulukuuta 2011

Marinoidut valkosipulinkynnet

3 kokonaista valkosipulia
1 dl vettä 
1 dl etikkaa 
1 rkl suolaa 
1 dl hunajaa 
1 dl oliiviöljyä 
2rkl sitruunamehua 
3 tl rosepippuria
tuoretta rosmariinia

Kuori valkosipulinkynnet. Sekoita kattilassa vesi, etikka ja suola. Lisää kynnet ja keitä n.5 min.
Sekoita joukkoon loput ainekset ja kiehauta.
Laita kynnet kannellisiin lasipurkkeihin ja kaada lientä päälle niin, että valkosipulinkynnet peittyvät. Ohjeesta riittää tavaraa kahteen kierrätettyyn, pienehköön oliivipurkkiin.
Marinoituja valkosipulinkynsiä voi käyttää esimerkiksi salaateissa tai kastikkeissa.



Käytetyt, hyvin pestyt lasipurkit voi desinfioida uunissa 250 asteessa 15minuutin ajan kuumentaen. Purkkien kansissa on usein muovia, joten ne kannattaa mieluummin keittää. Säilö valkosipulinkynnet desinfioituihin lasipurkkeihin kuumana ja sulje kannet heti, niin ne kestävät jääkaapissa pitkiäkin aikoja.

tiistai 13. joulukuuta 2011

Lohipasta


400g Täysjyvä pennepastaa
300g Hunaja-kermamarinoitua lohta 
4 munan keltuaista
100g parmesan-juustoa
125g mozzarellaa
pieni nippu persiljaa
2dl kermaa
2rkl sitruunamehua
1tl sitruunapippuri

Raasta parmesan-juusto ja revi mozzarella kulhoon. Lisää joukkoon munan keltuaiset, silputtu persilja, kerma, sitruunamehu ja sitruunapippuri. Sekoita hyvin. 
Keitä pastaa 12 minuuttia runsaassa suolavedessä ja paista samaan aikaan lohi kypsäksi. Valuta pasta siivilän läpi, ja sekoita välittömästi lohen ja juustojen kanssa. Pastan ja lohen kuumuus sulattaa juustot ja kypsentää kananmunan.

Riisipiirakat

(30kpl)
5dl vettä
2,5 dl puuroriisiä
1l kevytmaitoa
1tl suolaa
25g voita

2 dl kylmää vettä
1tl suolaa
3,5 dl täysjyväruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja

Kuumenna vettä kattilassa kunnes se kiehuu. Lisää riisit ja keitä noin kymmenen minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää maito ja keitä puuroa miedolla lämmöllä noin tunti, välillä sekoittaen. Kun puuro on valmista, lisää rasva ja mausta suolalla. Jäähdytä puuro hyvin. Puuron kiehuessa valmista kuoritaikina. Mittaa vesi kulhoon ja lisää suola ja jauhot. Vaivaa tasaiseksi. Muovaa taikinasta pötkö, ja jaa se 30 osaan. Muovaile paloista palloja ja kauli niistä ohuita, soikeita levyjä ruisjauhoja apuna käyttäen. Peitä levyt muovilla, jotta ne eivät kuivuisi.
Laita uuni kuumenemaan 275 asteeseen. Levitä kuorille riisipuuroa, nosta reunat keskelle ja rypytä piirakat molemmilla etusormilla painellen. Paista piirakoita uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet kauniin kullanruskean värin. Voitele kypsät piirakat sulatettu voi-vesiseoksella ja peitä voipaperilla ja leivinliinalla.

torstai 8. joulukuuta 2011

Tulinen bataattikeitto

2rkl oliiviöljyä
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 punainen paprika
1 punainen chili
5dl vettä
1 kanaliemikuutio
1/2tl inkiväärimurskaa
2 keskikokoista bataattia
2dl kookosmaitoa
puolikkaan limetin mehu
1tl suolaa

Pilko sipuli, valkosipuli, paprika ja chili, ja kuullota oliiviöljyssä kattilassa. Kuori ja pilko bataatti, ja lisää se veden kanssa kattilaan muiden ainesten joukkoon. Lisää vielä kanaliemikuutio ja inkivääri, ja anna kiehua kunnes bataatti on pehmeää.
Lisää kattilaan kookosmaito ja limetin mehu, jonka jälkeen soseuta keitto sauvasekoittimella. Mausta suolalla.
Tarjoa keitto tuoreen yrttipatongin kanssa.

Kasvispizza

Tämä kasvispizza syntyi aineksista, jotka sattuivat kaapin pohjalta löytymään. Avopuolisoni oli onnellisen tietämättömänä käyttänyt pizzapohjaan suurimmaksi osaksi Durum vehnäjauhoja tavallisten sijasta, mutta pohjasta tulikin ihanan rapea- ja täysin vahingossa! Usein parhaat ruoat syntyvätkin liikoja suunnittelematta.

Pizzapohja:
2,5dl vettä
2tl kuivahiivaa
1tl suolaa
4rkl oliiviöljyä
1dl vehnäjauhoja
n. 5dl Durum vehnäjauhoja

Tomaattikastike:
0,7dl tomaattipyreetä
0,7dl valmista tomaattisalsaa
1rkl ketsuppia
1tl valkosipulijauhetta

Täytteet:
200g Emmental-juustoa
100g Parmesan-juustoa
1/2 sipuli
3 valkosipulin kynttä
1/2 paprika
1 rasia miniluumutomaatteja
100g artisokansydämiä suolaliemessä
125g Mozzarella-juustoa
Rucolaa


Sekoita hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy ja tavalliset vehnäjauhot. Lisää Durum vehnäjauhoja pikkuhiljaa ja alusta, kunnes taikina on kiinteää. Kohota taikina lämpimässä ja levitä se sitten pellille, pieni määrä öljyä käsissä apuna käyttäen.
Sekoita tomaattikastikkeen ainekset keskenään ja levitä taikinan päälle.
Raasta Emmental- ja Parmesanjuustot, ja levitä tomaattikastikkeen päälle. Lisää pizzaan pilkottu sipuli, valkosipuli, paprika ja puolitetut miniluumutomaatit. Huuhtele artisokansydämet ja purista kuivaksi. Revi artisokansydämet ja mozzarellajuusto pizzan päälle.
Paista pizza 200 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia, kunnes juusto on kauniin ruskeaa.
Leikkaa pizza paloiksi ja ripottele päälle runsaasti rucolaa.