keskiviikko 21. joulukuuta 2011

Mustaherukkasinappi

3,5 dl mustaherukoita (tai 1dl paseerattua musteherukkaa)
2 dl sinappijauhetta
1 dl sokeria
1 dl kuohukermaa
2 kananmunaa
1 tl suolaa

Lopuksi:
1 rkl punaviinietikkaa
4 cl Mustaherukkalikööriä

Survo mustaherukat sauvaskoittimella ja paseeraa ne siivilän läpi. Paseerattua musteherukkaa tulisi olla noin 1dl verran. Kuumenna kaikkia aineksia punaviinietikkaa ja likööriä lukuun ottamatta kattilassa koko ajan sekoittaen kunnes ensimmäinen kupla nousee pintaan. Ota seos pois liedeltä, lisää punaviinietikka ja likööri. Anna asettua tovi ja purkita.

maanantai 19. joulukuuta 2011

Marinoidut valkosipulinkynnet

3 kokonaista valkosipulia
1 dl vettä 
1 dl etikkaa 
1 rkl suolaa 
1 dl hunajaa 
1 dl oliiviöljyä 
2rkl sitruunamehua 
3 tl rosepippuria
tuoretta rosmariinia

Kuori valkosipulinkynnet. Sekoita kattilassa vesi, etikka ja suola. Lisää kynnet ja keitä n.5 min.
Sekoita joukkoon loput ainekset ja kiehauta.
Laita kynnet kannellisiin lasipurkkeihin ja kaada lientä päälle niin, että valkosipulinkynnet peittyvät. Ohjeesta riittää tavaraa kahteen kierrätettyyn, pienehköön oliivipurkkiin.
Marinoituja valkosipulinkynsiä voi käyttää esimerkiksi salaateissa tai kastikkeissa.



Käytetyt, hyvin pestyt lasipurkit voi desinfioida uunissa 250 asteessa 15minuutin ajan kuumentaen. Purkkien kansissa on usein muovia, joten ne kannattaa mieluummin keittää. Säilö valkosipulinkynnet desinfioituihin lasipurkkeihin kuumana ja sulje kannet heti, niin ne kestävät jääkaapissa pitkiäkin aikoja.

tiistai 13. joulukuuta 2011

Lohipasta


400g Täysjyvä pennepastaa
300g Hunaja-kermamarinoitua lohta 
4 munan keltuaista
100g parmesan-juustoa
125g mozzarellaa
pieni nippu persiljaa
2dl kermaa
2rkl sitruunamehua
1tl sitruunapippuri

Raasta parmesan-juusto ja revi mozzarella kulhoon. Lisää joukkoon munan keltuaiset, silputtu persilja, kerma, sitruunamehu ja sitruunapippuri. Sekoita hyvin. 
Keitä pastaa 12 minuuttia runsaassa suolavedessä ja paista samaan aikaan lohi kypsäksi. Valuta pasta siivilän läpi, ja sekoita välittömästi lohen ja juustojen kanssa. Pastan ja lohen kuumuus sulattaa juustot ja kypsentää kananmunan.

Riisipiirakat

(30kpl)
5dl vettä
2,5 dl puuroriisiä
1l kevytmaitoa
1tl suolaa
25g voita

2 dl kylmää vettä
1tl suolaa
3,5 dl täysjyväruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja

Kuumenna vettä kattilassa kunnes se kiehuu. Lisää riisit ja keitä noin kymmenen minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää maito ja keitä puuroa miedolla lämmöllä noin tunti, välillä sekoittaen. Kun puuro on valmista, lisää rasva ja mausta suolalla. Jäähdytä puuro hyvin. Puuron kiehuessa valmista kuoritaikina. Mittaa vesi kulhoon ja lisää suola ja jauhot. Vaivaa tasaiseksi. Muovaa taikinasta pötkö, ja jaa se 30 osaan. Muovaile paloista palloja ja kauli niistä ohuita, soikeita levyjä ruisjauhoja apuna käyttäen. Peitä levyt muovilla, jotta ne eivät kuivuisi.
Laita uuni kuumenemaan 275 asteeseen. Levitä kuorille riisipuuroa, nosta reunat keskelle ja rypytä piirakat molemmilla etusormilla painellen. Paista piirakoita uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet kauniin kullanruskean värin. Voitele kypsät piirakat sulatettu voi-vesiseoksella ja peitä voipaperilla ja leivinliinalla.

torstai 8. joulukuuta 2011

Tulinen bataattikeitto

2rkl oliiviöljyä
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 punainen paprika
1 punainen chili
5dl vettä
1 kanaliemikuutio
1/2tl inkiväärimurskaa
2 keskikokoista bataattia
2dl kookosmaitoa
puolikkaan limetin mehu
1tl suolaa

Pilko sipuli, valkosipuli, paprika ja chili, ja kuullota oliiviöljyssä kattilassa. Kuori ja pilko bataatti, ja lisää se veden kanssa kattilaan muiden ainesten joukkoon. Lisää vielä kanaliemikuutio ja inkivääri, ja anna kiehua kunnes bataatti on pehmeää.
Lisää kattilaan kookosmaito ja limetin mehu, jonka jälkeen soseuta keitto sauvasekoittimella. Mausta suolalla.
Tarjoa keitto tuoreen yrttipatongin kanssa.

Kasvispizza

Tämä kasvispizza syntyi aineksista, jotka sattuivat kaapin pohjalta löytymään. Avopuolisoni oli onnellisen tietämättömänä käyttänyt pizzapohjaan suurimmaksi osaksi Durum vehnäjauhoja tavallisten sijasta, mutta pohjasta tulikin ihanan rapea- ja täysin vahingossa! Usein parhaat ruoat syntyvätkin liikoja suunnittelematta.

Pizzapohja:
2,5dl vettä
2tl kuivahiivaa
1tl suolaa
4rkl oliiviöljyä
1dl vehnäjauhoja
n. 5dl Durum vehnäjauhoja

Tomaattikastike:
0,7dl tomaattipyreetä
0,7dl valmista tomaattisalsaa
1rkl ketsuppia
1tl valkosipulijauhetta

Täytteet:
200g Emmental-juustoa
100g Parmesan-juustoa
1/2 sipuli
3 valkosipulin kynttä
1/2 paprika
1 rasia miniluumutomaatteja
100g artisokansydämiä suolaliemessä
125g Mozzarella-juustoa
Rucolaa


Sekoita hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy ja tavalliset vehnäjauhot. Lisää Durum vehnäjauhoja pikkuhiljaa ja alusta, kunnes taikina on kiinteää. Kohota taikina lämpimässä ja levitä se sitten pellille, pieni määrä öljyä käsissä apuna käyttäen.
Sekoita tomaattikastikkeen ainekset keskenään ja levitä taikinan päälle.
Raasta Emmental- ja Parmesanjuustot, ja levitä tomaattikastikkeen päälle. Lisää pizzaan pilkottu sipuli, valkosipuli, paprika ja puolitetut miniluumutomaatit. Huuhtele artisokansydämet ja purista kuivaksi. Revi artisokansydämet ja mozzarellajuusto pizzan päälle.
Paista pizza 200 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia, kunnes juusto on kauniin ruskeaa.
Leikkaa pizza paloiksi ja ripottele päälle runsaasti rucolaa.

torstai 24. marraskuuta 2011

Rucola-aurinkokuivattu tomaatti -raviolit parsakaalikastikkeella

Pasta:
4,5dl Durum-vehnäjauhoja
3 kananmunaa
0,5dl vettä
1tl suolaa
1rkl öljyä

Täyte:
200g mozzarellajuustoa
3 puolikasta aurinkokuivattua tomaattia
50g rucolaa
1 valkosipulin kynsi
ripaus mustapippuria

Kastike:
1 parsakaali
2,5dl Valion maustettua ruokakermaa- kolme juustoa
125g mozzarellajuustoa
100g parmesanjuustoa
suolaa
mustapippuria

Päälle:
Parmesanraastetta

Aloita tekemällä pastataikina. Huomaa, että pastan teko ei onnistu tavallisista vehnäjauhoista.
Kaada jauhot kulhoon, ja tee niiden keskelle kuoppa, johon lisäät muut aineet. Nostele ainekset sekaisin ja vaivaa taikinaa voimakkaasti, kunnes se on tasaista ja sitkeää. Jätä taikina peitettynä lepäämään puoleksi tunniksi.

 Tee sillä aikaa täyte ravioleille. Murenna mozzarellajuusto kulhoon ja pilko tomaatti, rucola sekä valkosipuli pieneksi. Sekoita ainekset hyvin keskenään ja mausta pippurilla. Täyte saa olla voimakkaan makuista, sillä pastassa itsessään on hyvin mieto maku.

Jaa pastataikina kahteen osaan ja kauli puolikkaat ohuiksi levyiksi. Taita levy muutaman kerran ja kauli uudestaan. Toista tämä 2-3 kertaa. Tee toiselle levylle taikinapyörällä kevyesti painaen 5x5cm ruudukko ja laita teelusikallinen täytettä ruutujen keskelle. Voitele ruutujen reunat vedellä, ja nosta toinen taikinalevy täytteiden päälle. Painele taikinat kiinni täytteiden ympäriltä ja leikkaa palat irti toisistaan taikinapyörällä. Nosta raviolit lautaselle odottamaan keittämistä siksi aikaa kun teet kastikkeen.

Leikkaa parsakaali paloiksi ja keitä suolavedessä kolme minuuttia. Kaada parsakaalit siivilään ja jätä ne hetkeksi syrjään. Laita kattilaan kolmen juuston kerma ja sekoita, kunnes kerma kiehuu. Lisää kermaan juustot ja sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon keitetyt parsakaalit. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna kastikkeen kiehua pienellä lämmöllä noin 10 minuuttia.

Keitä raviolit isossa kattilassa suolavedessä noin 6 minuuttia.

Asettele lautaselle ja tarjoile parmesanraasteen kanssa.

Herkkusieni-kesäkurpitsanyytit

Tästä ohjeesta riittää syötävää neljälle.

200g pieniä herkkusieniä
puolikas kesäkurpitsa
1/2dl öljyä
1rkl basilikaa
1/2tl chilimaustetta
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Sekoita kulhossa öljy ja mausteet. Irroita herkkusienistä kannat, ja lisää ne kokonaisina öljy-mausteseoksen joukkoon. Pese kesäkurpitsa huolellisesti ja pilko se noin sormenpään kokoisiksi paloiksi. Lisää muiden ainesten sekaan ja sekoita niin, että öljy ja mausteet tarttuvat sieniin ja kesäkurpitsoihin.
Leikkaa alumiinifoliosta neljä sopivankokoista palaa. Jaa sienet ja kesäkurpitsat foliopalojen päälle ja taittele nyyteiksi.
Paista nyyttejä 200 asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia tai grillaa nyyttejä, kunnes kesäkurpitsat ovat pehmenneet.

Rucolasalaatti

Helppo rucolasalaatti sopii erinomasesti pastan tai vaikkapa pizzan alkupalaksi.

Rucolasalaatti (kahdelle)

Ruukku rucolaa
Rasia miniluumutomaatteja
Kaksi siivua ilmakuivattua kinkkua
Mustapippuria

Pese rucola ja revi se lautaselle. Puolita miniluumutomaatit ja ripottele rucolan päälle. Revi kinkku pitkittäin pienemmiksi paloiksi ja asettele salaatin päälle. Ripottele päälle mustapippuria.
Salaatinkastikkeeksi sopii parhaiten oliiviöljy ja balsamico

tiistai 22. marraskuuta 2011

Sinihomejuustokastike

50g sinihomejuustoa
4rkl mustaherukkahyytelöä
1/2 lihaliemikuutio
3dl vettä
2 rkl Maizena suurustetta
1/2tl rouhittua mustapippuria

Jos teet kastikkeen pannulla paistetun lihan lisukkeeksi, älä kaada lihasta irronnutta rasvaa pois, vaan tee kastike samalle pannulle, jossa olet paistanut lihan!

Jos taas et tee kastiketta lihalle, murenna sinihomejuusto kattilaan ja lämmitä miedolla lämmöllä niin, että juusto pehmenee ja muuttuu juoksevaksi. Lisää joukkoon mustaherukkahyytelö ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää siihen lihaliemikuutio. Lisää syntynyt lihaliemi sinihomejuuston ja mustaherukkahyytelön joukkoon. Kun kastike kiehuu, lisää Maizena ja keitä miedolla lämmöllä noin 150 minuuttia. Mausta mustapippurilla.

Suklaa-mariannemousse

Opin aikoinaan ystävältäni tämän TÄYDELLISEN ja todella helpon moussen ohjeen, ja nyt vanhaa reseptikirjaa selaillessani löysin reseptin. Mariannemurska raikastaa ihanasti makeaa suklaata.

Suklaa-mariannemousse (neljälle)
2 kananmunaa
90g tummaa suklaata
2dl kuohukermaa
1dl mariannemurskaa

Erottele munasta keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Sulata suklaa vesihauteessa ja jäähdytä hieman. Lisää suklaaseen keltuaiset ja sekoita voimakkaasti. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita varovasti suklaaseokseen. Vatkaa kermavaahto, ja lisää puolet siitä suklaan joukkoon.
Lisää mariannemurska lopun kermavaahdon joukkoon.
Asettele suklaamousse ja mariannella maustettu kermavaahto kerroksittain laseihin. Koristele mariannemurskalla ja tuoreilla mintunlehdillä. Anna asettua jääkaapissa noin 30 minuuttia.

torstai 10. marraskuuta 2011

Pannupiparit

Viime joulun jälkeen huomasin, että helmikuussa tavalliset piparit eivät välttämättä enää maistu. Pakastimen pohjalle jäänyttä hyvää taikinaa ei kuitenkaan raaskisi heittää pois. Keksin ratkaisun ongelmaan eräänä pakkaspäivänä, kun makeanhammasta kolotti, mutta pipareita ei enää tehnyt mieli. Kaulin joululta tähteeksi jääneen piparitaikinan hiukan tavallista paksummaksi, otin siitä muotilla sydämen muotoisia paloja ja paistoin kuumalla pannulla ilman rasvaa tai öljyä. Sain yllättyä iloisesti ihanan pehmeistä, pinnalta sopivan rapeista, ei-niin-jouluisista pipareista. Pannupiparit sopivat hyvin myös marraskuiseen joulu-ajan odotukseen. Ne eivät kuitenkaan säily yhtä hyvin kuin tavalliset piparkakut, vaan ovat parhaimmillaan heti paistamisen jälkeen.
Jos pakastimestasi ei löydy taikinaa, täältä löydät ohjeen taikinan valmistukseen.

Pannupiparit

Kauli piparkakkutaikina mahdollisimman vähän jauhotetulla alustalla noin neljän millimetrin paksuiseksi levyksi. Ota taikinasta haluamallasi muotilla piparkakkuja, ja paista niitä melko kuumalla pannulla noin kahden minuutin ajan kummaltakin puolelta. Tarjoile pannupiparit kuumana vaahterasiirapin ja vaniljakastikkeen kera.
Lapsille vaahterasiirappia paremmin saattaa maistua esimerkiksi mansikkahillo, joka sekin sopii loistavasti pannupipareiden kaveriksi.

Piparkakkutaikina

1 dl siirappia
1/2 dl hunajaa
220g voita
4tl kanelia
4tl inkivääriä
2tl neilikkaa
2tl kardemummaa
1tl jauhettua maustepippuria
2 kananmunaa
2dl sokeria
2tl ruokasoodaa
n. 9dl vehnäjauhoja

Kiehauta kattilassa siirappi, hunaja, voi ja mausteet. Anna seoksen jäähtyä. Sekoita joukkoon kananmunat, sokeri sekä sooda-vehnäjauhoseos. Anna taikinan jäähtyä hyvin, mieluiten seuraavaan päivään.
Kauli taikina hyvin jauhotetulla alustalla ja ota siitä haluamallasi muotilla piparkakkuja. Paista pipareita 200 asteisessa uunissa 6-9 minuuttia.

keskiviikko 9. marraskuuta 2011

Jogurtti-porkkana teeleivät

Iltalenkin jälkeen mieleni kävi tekemään jotain uunituoretta ja lämmintä. Teeleivät ovat helppo ja nopea iltapala, ja niiden tekeminen onnistuu varmasti kokemattomaltakin leipurilta! Tarjoile teeleivät kinkun, juuston ja kasvisten kera.

Jogurtti-porkkana teeleivät neljälle

4 dl sämpyläjauhoja 2 tl leivinjauhetta 1/2 tl suolaa
1dl porkkanaraastetta
1dl salaattisiemensekoitusta (esim. kurpitsan ja auringonkukansiemeniä, cashewpähkinöitä)
50 g voita 2 dl maitoa
1/2dl maustamatonta jogurttia
Sekoita kuivat aineet, siemenet ja porkkanaraaste keskenään. Lisää joukkoon sulatettu rasva ja maito ja jogurtti. Muotoile taikinasta pellille kaksi pyöreää, matalaa leipää. Jaa leivät taikinapyörällä neljään osaan, pistele haarukalla niihin reikiä ja paista uunissa 225 asteessa n. 15 min.

maanantai 7. marraskuuta 2011

Päärynä-lakka pirtelö

2 päärynää
1/2 dl lakkahilloa
1rkl sokeria
1/2 tl vaniljasokeria
1dl maitoa
1dl kermaa

Soseuta päärynät sokerin ja vaniljasokerin kanssa tehosekoittimessa. Lisää joukkoon lakkahillo siivilän läpi painellen, jotta kovat siemenet eivät jää inhottavasti hampaisiin. Lisää maito ja kerma, ja anna tehosekoittimen käydä, kunnes pirtelö on tasaista. Tarjoile kylmänä!
Pirtelöstä riittää noin neljälle.

Mansikkasorbetti

Vaikka erikoisia makuyhdistelmiä on jännittävää kokeilla, välillä ne perinteisimmät reseptit ja raaka-aineet vievät kuitenkin voiton! Tämä mansikkasorbetti on ihanan raikas, ja maistuu varmasti myös makean ystäville!

Mansikkasorbetti (2:lle)

1dl vettä
1dl sokeria
2rkl sitruunamehua
2dl pakastemansikoita
1 kananmunan valkuainen

Kiehauta vesi ja sokeri pienessä kasarissa. Anna liemen jäähtyä hieman, ja lisää sitruunamehu sekä jäiset mansikat. Soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella. Vaahdota valkuainen ja sekoita se varovasti marjaseoksen joukkoon. Laita seos jäätelökoneeseen ja käytä konetta noin 15 minuuttia. Tarjoile sellaisenaan tai esimerkiksi vaniljajäätelön kanssa.

Valkosuklaa-turkinpippuri jäätelö

Meille kotiutui hiljattain upo-uusi jäätelökone, ja innostuin heti kokeilemaan erilaisia makuyhdistelmiä.. Jäätelön peruselementithän ovat aina kerma, sokeri ja  kananmuna, mutta niiden lisäksi jäätelöön voi, ja kannattaakin lisätä makua omien mieltymysten mukaan. Olen suuri salmiakin ystävä, ja tässä reseptissä valkosuklaa pyöristää ihanasti turkinpippurin kirpakan maun!


Valkosuklaa-turkinpippuri jäätelö (4:lle)
2 dl kuohukermaa
2 keltuaista
3 rkl sokeria
1/2 vaniljatankoa tai 1/2 tl vaniljasokeria
100g valkosuklaata
1dl murskattuja turkinpippuri-karamelleja

Sulata valkosuklaa vesihauteessa ja anna jäähtyä hieman. Vaahdota kerma hyväksi vaahdoksi. Vatkaa eri kulhossa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Halkaise puolitettu vaniljatanko ja kaavi siemenet tangon sisältä keltuaisvaahtoon. Yhdistä joukkoon varovasti myös kermavaahto sekä sulatettu valkosuklaa. Kaada seos jäätelökoneeseen ja anna käydä noin 5 minuuttia. Lisää seokseen turkinpippurit, ja anna jäätelökoneen käydä vielä noin 15 minuuttia. Jäätelö säilyy pakastimessa muutaman päivän, mutta on parasta heti tarjoiltuna.
 
Huom! Jos et omista jäätelökonetta, voit laittaa seoksen kulhossa pakastimeen, ja sekoittaa sitä sähkövatkaimella 15 minuutin välein parin tunnin ajan, kunnes jäätelö on kiinteää.

tiistai 9. elokuuta 2011

Itse tehty jugurtti

Mikä maistuisikaan paremmin aamupalaksi, kuin itse tehty jugurtti tuoreiden marjojen kanssa? Jugurtin tekeminen on yllättävän helppoa, kunhan muistaa olla varovainen maidon keittämisen kanssa. Maitoa keitettäessä huomio ei saa herpaantua hetkeksikään, tai pohjaan palaminen on taattu!



Itse tehty jugurtti

2 litraa maitoa
2dl Bulgarian jugurttia
mausteeksi marjoja, hedelmiä ja sokeria tai hilloa


Kiehauta maito teflonkattilassa, jonka jälkeen laita se jäähtymään uuninkestävään astiaan. Kun maito ei ole enää tulikuumaa, eikä se enää polta sormea, sekoita Bulgarian jugurtti joukkoon vispilällä.
Laita seos uuniin, lämmitä uuni 50 asteeseen, ja sammuta uuni. Anna jugurtin tekeytyä uunissa jälkilämmöllä noin 5 tuntia. Jäähdytä jugurtti jääkaapissa ja mausta se marjoilla, hedelmillä tai hillolla.


Hyvin jugurtin kanssa yhteen sopivat esimerkiksi mustikat ja mustaherukat tai vadelmahillo ja banaani. Mukaan voi sekoittaa oman maun mukaan hieman mysliä tai muroja.
Taatusti terveellinen ja maukas aamupala!

Herkkusuun kuuma kaakao

kaakao.jpg



Sateisena syysiltana viltin alle kääriytyneenä kuuma kaakao maistuu monin verroin normaalia paremmalta! Tämä kaakao häviää hujauksessa perheen herkkusuiden kitoihin.

Herkkusuun kuuma kaakao kahdelle

4dl maitoa
4 riviä (=16 palaa) Fazerin sinistä suklaata
Vaniljajäätelöä
Koristeeksi suklaarouhetta


 Kiehauta maito kattilassa jatkuvasti vispilällä vatkaten. Kun maito on kuumaa, lisää suklaa ja anna sen sulaa joukkoon. Kaada juoma kahteen kuppiin ja pyöräytä päälle pienet jäätelöpallot. Koristele juoma suklaarouheella tai esimerkiksi mintunlehdillä.
Tarjoile heti!

Helppo kanaruukku

Helppo kanaruukku neljälle

3dl riisiä
400g valkosipulimarinoituja kanasuikaleita
Kanaliemikuutio
1tl paprikamaustetta
2tl sipulijauhetta
Persiljaa
100g Fresh Bonjouria (Pehmeä valkosipuli)
1dl ruokakermaa
kaksi torttutaikinalevyä


Keitä riisit ja paista kanasuikaleet kypsiksi. Lisää kanan joukkoon kanaliemikuutio, mausteet sekä Fresh Bonjour. Sekoita kanat riisiin ja jaa seos neljään uuninkestävään astiaan. Lorauta jokaiseen astiaan hieman ruokakermaa.
Kauli torttutaikinalevyt ohuiksi ja leikkaa niistä kannet kanaruukuille. Paista ruukkuja 225´C uunissa noin 8 minuuttia, kunnes taikina on kauniin ruskeaa. Koristele tuoreella persiljalla.

Gluteeniton omenapiiras

Gluteeniton omenapiirasgluteeniton_omenapiirakka.jpg

3 kananmunaa
2dl sokeria
1,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
1dl maissitärkkelystä
2 tl leivinjauhetta
2 omenaa
2 tl kanelia
2 rkl sokeria
voiteluun rasvaa


Vaahdota kananmunat ja sokeri. Sekoita gluteeniton jauho, maissitärkkelys ja leivinjauhe keskenään. Siivilöi jauhoseos munavaahtoon ja sekoita varovasti tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan
Asettele kuoritut ja pilkotut omenat vuokaan, ja sirottele päälle vielä kanelia ja sokeria. Paista 200 asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Tarjoile lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.

Tonnikalapiiras

Tonnikalapiiras

Pohja:
25g hiivaa
1,5 dl vettä
½ tl suolaa
3dl vehnäjauhoja
50g margariinia

Päälle:
1 ½ purkkia tonnikalaa
250g juustoraastetta
1 sipuli
1 kananmuna
½ dl maitoa
1 tl tilliä
1tl paprikamaustetta
½ tl suolaa
Ripaus sitruunapippuria


Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja vehnäjauhot. Kun taikina on kiinteää, lisää sulatettu margariini ja vaivaa vielä hetki. Levitä taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja paista 225`C uunin keskitasolla noin 25minuuttia.
Sekoita juustoraasteeseen pilkottu sipuli, muna, maito ja mausteet. Ripottele tonnikala esipaistetun piirakkapohjan päälle ja levitä päälle tasaisesti vielä juustoraasteseos.
Paista uunissa vielä noin 15 minuuttia, kunnes juusto on kauniin kullanruskeaa.

Lämpimät kolmiot

Nämä lämpimät leipäset maistuvat taatusti  kynttilänvalossa hyvien ystävien seurassa.

Lämpimät kolmiot
lmpimt_leivt_001.jpg

Pågen Oivallus- kuitupaloja
Juustoa (esim. Edam)
Meetvurstia
Tomaattia
rucolaa
Mozzarellaraastetta
Sitruunapippuria


Käännä kuitupalat "alapuoli" ylöspäin ja peitä alapinnat juustosiivuilla ja meetvurstilla. Pilko tomaatti ja rucola hyvin pieniksi, ja lisää ne meetvurstien päälle puoliin leipiin. Nosta tomaattisten leipien päälle ne palat, joissa on vain juustoa niin, että juustopuolet jäävät vastakkain. Ripottele päälle hieman sitruunapippuria ja mozzarellaraastetta ja paista 225`C uunissa noin 5minuuttia. Leikkaa leivät kulmasta kulmaan puoliksi, ja näin syntyvät kolmiot vielä puoliksi. Tarjoile lämpimänä.

Salamicroissantit

Valmiita croissanteja
Salamia
Tomaattia
Rucolaa
Mozzarella- raastetta
Sitruunapippuria

Leikkaa croissantit auki, kuitenkin niin, että ne jäävät takapuoleltaan vielä kiinni toisiinsa. Taita kaksi salamiviipaletta puoliksi ja laita ne croissantin sisään vierekkäin. Leikkaa tomaatista siivuja, ja leikkaa siivut vielä puoliksi. Laita tomaattisiivujen puolikkaat salamipalojen päälle. Silppua rucola pieneksi ja ripottele sitä tomaattisiivujen päälle. Täytä Croissantit mozzarella- raasteella ja ripottele juuston päälle vielä hieman sitruunapippuria. Paista 225`C uunissa noin 5 minuuttia niin, että juusto sulaa. Tarjoile välittömästi.

Mansikka-raparperi-smoothie

Mansikka-raparperi -smoothie kahdelle smoothie_037.jpg

½ dl vettä
raparperia
500g jäisiä mansikoita
1dl Maustamatonta jogurttia
½ dl sokeria


Kuori ja pilko raparperit ja keitä niitä ½ desilitrassa vettä noin 10 minuuttia. Jäähdytä hieman ja soseuta raparperit yhdessä mansikoiden kanssa tehosekoittimessa. Lisää joukkoon jogurtti ja sokeri, ja sekoita tasaiseksi. Kaada korkeisiin laseihin ja koristele mintun lehdellä. Tarjoile heti

Suklaacookies

Suklaacookies (n. 75kpl)                               keksi.jpg

200g margariinia
1dl sokeria
2 ½ dl fariinisokeria
2 kananmunaa
1rkl vahvaa kahvia
4 ½ dl kaurahiutaleita
3 ½ dl vehnäjauhoja
2rkl kaakaojauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
340g suklaarouhetta


Sekoita huoneenlämpöinen margariini, sokeri ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmuna ja kahvi hyvin vatkaten. Sekoita keskenään kuivat aineet sekä suklaa ja lisää margariini-sokerivaahtoon.
Muotoile taikina halkaisijaltaan noin  4cm pötköiksi leivinpaperin sisälle ja laita pakastimeen. Leikkaa jäätyneestä pötköstä muutaman sentin paksuisia paloja ja paista jäisinä 180`C uunissa noin 10 minuuttia.

Mansikka-raparperikakku

Mikä olisikaan parempi parivaljakko kesän juhliin, kuin makeat mansikat ja kirpakka raparperi? Tämä kakku on ollut monien keskikesän juhliemme menestys. Mikä parasta, mansikat ja raparperit voi kerätä omalta pihalta tai ostaa tuoreina torilta.

Mansikka-raparperikakku

Pohja:
200g digestivekeksejä
50g margariinia

Täyte:
8 liivatelehteä
150g mansikoita
100g raparperia
2dl sokeria
2dl vaniljajogurttia
250g maustamatonta tuorejuustoa
2dl kuohukermaa
½ dl mansikka-raparperiseoksen keitinlientä

Päälle:
Tuoreita mansikoita
Hyytelösokeria


Laita liivatelehdet runsaaseen kylmään veteen pehmenemään.
Murskaa digestivekeksit ja sekoita niihin sulatettu margariini. Vuoraa irtopohjavuoka tuorekelmulla.

Levitä degestive-rasvaseos vuoan pohjalle ja painele tasaiseksi.
Keitä mansikoita, raparperia ja 1dl sokeria desilitrassa vettä noin 15minuuttia. Jäähdytä seos ja kaada ylimääräinen neste erilliseen kulhoon. Ota nesteestä ½ dl talteen myöhempää käyttöä varten.
Soseuta mansikka-raparperiseos ja sekoita survos tuorejuustoon. Lisää jogurtti ja loput sokerista seokseen. Vaahdota kerma ja lisää joukkoon.

Kuumenna mansikka-raparperiseoksen keitinliemi kiehuvaksi ja sekoita siihen pehmenneet liivatteet. Vatkaa hieman jäähtynyt liivateseos varovasti mansikka-raparperiseokseen.
Kaada seos vuokaan digestivekeksien päälle ja nosta jääkaappiin ainakin 6 tunniksi.
Koristele kakku tuoreilla mansikoilla ja hyytelösokerilla.

Amerikkalainen juustotorttu

Amerikkalainen juustotorttu

Pohja:
150g Digestive-keksejä
2-3 rkl voisulaa

Täyte:
1dl kuohukermaa
200g maustamatonta tuorejuustoa
0,6 dl sokeria
0,3 dl jauhoja
1 kananmuna
1 tl vaniljasokeria
Kuorrutus:
200g ranskankermaa
½ rkl sokeria
½ tl vaniljasokeria


Murskaa keksit pieniksi muruiksi, sulata voi ja sekoita se murujen sekaan. Painele taikina voidellun irtovuoan pohjalle.

Vaahdota kerma ja vatkaa sekaan tuorejuusto, sen jälkeen sokeri, jauhot ja vaniljasokeri sekä lopuksi kananmuna.

Kaada täyte vuokaan ja paista 160 asteessa n. 25 minuuttia tai kunnes täyte on kiinteää keskeltä (sen voi testata heiluttamalla vuokaa hieman ja mikäli kakun keskiosa ei liiku, kakku on valmis).
Paiston jälkeen, sekoita kuorrutuksen aineet ja kaada seos kuuman kakun päälle. Laita vuoka uuniin vielä 10 minuutiksi.

Jäähdytä kakku ja laita se vielä jääkaappiin viilentymään kunnolla.
Koristele kakku esim. tuoreilla marjoilla.

Maizenakakku (gluteeniton)

Maizena maissitärkkelysjauho-paketin kyljessä oli aikoinaan elämääkin paremman, gluteenittoman suklaakakun ohje. Jostain syystä tuon ohjeen tie paketin kyljessä on tullut päätökseensä, ja ohjetta on ollut muualta vaikea metsästää. Koska kakku on maultaan aivan jumalainen, päätin lisätä tapojeni vastaisesti sivuilleni ohjeen, jota en ole itse kehittänyt. Kakku on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen eikä taatusti tuota pettymystä!


Maizenakakku (gluteeniton)

200g margariinia
200g tummaa suklaata
2dl sokeria
4 kananmunaa
2,5dl Maizena maissitärkkelysjauhoa
(1tl leivinjauhetta)

Sulata rasva ja suklaa kattilassa. Vatkaa sokeri ja munat kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää muna-sokerivaahtoon hieman jäähtynyt suklaa-rasvaseos ja kuivat aineet. Kaada taikina jauhotettuun vuokaan ja paista 200´C uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Kakku saa jäädä sisältä hieman raa'an oloiseksi.

HUOM! Jätä leivinjauhe pois jos haluat tiiviin "mudcake" -tyylisen kakun. Mitä enemmän suklaata, rasvaa ja sokeria, sitä tiiviimpää kakusta tulee.
HUOM! Jos teet kakun keliaakikkoja ajatellen, huomioi, että useimmissa tummissa suklaissa (esim. Taloussuklaa) saattaa olla pieniä määriä vehnää. Täysin gluteeniton on esimerkiksi Pandan tumma suklaa.

Feta-pestolihapullat

Kesällä on ihana käyttää oman kasvimaan tuoreita yrttejä ja kasviksia. Itse kasvatetuissa vihanneksissa ei taatusti ole ylimääräisiä myrkkyjä tai lisäaineita. Jos omaa puutarhaa ei ole, yrit kasvavat loistavasti myös ruukuissa parvekkeella tai ikkunalaudalla. 

Feta-pestolihapullat
n.30 kpl


1 dl korppujauhoja
2 dl ruokakermaa
400 g jauhelihaa
1 ruukku basilikaa
2 rkl vihreää pestokastiketta
ripaus suolaa
pippurisekoitusta
1/2 ruukkua ruohosipulia
125 g fetajuustoa

Mittaa korppujauhot ja kerma kulhoon, anna turvota hetki.
Lisää joukkoon kaikki muut aineet ja sekoita käsin massa tasaiseksi.

Pyörittele massasta tasakokoisia pyöryköitä ja paista runsaassa rasvassa, erittäin kuumassa pannussa. Laita pyörykät vielä 100 asteiseen uuniin hautumaan muutamaksi minuutiksi.
Tarjoile lisäkkeenä yrttistä perunamuusia.