Jääpalarasiat tarjoavat helpon keinon pakastaa silputtuja yrttejä ja useimmat yrtit säilyttävätkin makunsa pakastettuna oikein hyvin. Pakastettuja yrttejä voi käyttää salaatinkastikkeissa, ruokakastikkeissa, täytteissä, kuorrutteissa, keitoissa, sekä uuni- ja pataruuissa. Tiputa yrttijääpala suoraan kuumaan liemeen, niin se sulaa ja kesän maut ovat käytettävissäsi. Jääpaloissa yrtit säilyvät puoli vuotta.
Täytä jääpalalokero reunoja myöten täyteen yrteillä ja lisää vettä peitteeksi. Pakasta kuutiot kiinteiksi, irrota ne rasiasta ja pakkaa pakastuspusseihin.
Monet yrtit pakastuvat hyvin myös tilkassa oliiviöljyä. Silppua yriti yleiskoneessa ja lisää sen verran öljyä, että silppu peittyy ohuelti öljyyn (noin 1rkl öljyä/3rkl yrttejä). Sekoita nopeasti ja lusikoi seos jääpalamuotteihin. Pakasta kiinteiksi, irrota kuutiot rasiasta ja pakkaa pieniin pakastuspusseihin.
Voit pakastaa yrttejä yksittäin tai seoksina. Esimerkkejä yrttiyhdistelmistä: basilika ja valkosipuli; valkosipuli, inkivääriraaste ja thaibasilika; persilja, valkosipuli, timjami ja oregano; salvia ja maustefenkoli.
maanantai 23. huhtikuuta 2012
Fetajuustolihapullat
400g naudan jauhelihaa
2 kananmunaa
200g fetajuustoa
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
1 tl Sambal Oelek -tahnaa
1tl kuivattua timjamia
1tl kuivattua rosmariinia
1tl valkosipulijauhetta
1 rkl grillaus- ja yleismaustetta
1tl rouhittua mustapippuria
2tl suolaa
voita paistamiseen
Pilko sipuli ja valkosipuli pieneksi, ja murskaa fetajuusto muruiksi. Sekoita kananmunat kulhossa jauhelihan joukkoon ja lisää muut aineet. Sekoita massa huolella. Pyörittele jauhelihamassasta lihapullia ja paista ne kuumalla pannulla voissa ruskeiksi. Tarjoile tsatsikin kanssa.
2 kananmunaa
200g fetajuustoa
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
1 tl Sambal Oelek -tahnaa
1tl kuivattua timjamia
1tl kuivattua rosmariinia
1tl valkosipulijauhetta
1 rkl grillaus- ja yleismaustetta
1tl rouhittua mustapippuria
2tl suolaa
voita paistamiseen
Pilko sipuli ja valkosipuli pieneksi, ja murskaa fetajuusto muruiksi. Sekoita kananmunat kulhossa jauhelihan joukkoon ja lisää muut aineet. Sekoita massa huolella. Pyörittele jauhelihamassasta lihapullia ja paista ne kuumalla pannulla voissa ruskeiksi. Tarjoile tsatsikin kanssa.
Focaccia
6 valkosipulin kynttä
5dl vettä
50g hiivaa
2tl suolaa
2rkl siirappia
n. 12dl hiivaleipäjauhoja
1/2dl oliiviöljyä
16 mustaa oliivia
5 rosmariinin vartta
karkeaa merisuolaa
mustapippuria
Kuori ja paloittele valkosipulinkynnet pieniksi. Mittaa 1dl öljyä kattilaan ja lisää joukkoon valkosipulit. Lämmitä miedolla lämmöllä pari minuuttia, minkä jälkeen nosta öljy jäähtymään. Älä ruskista valkosipuleita.
Mittaa vesi kulhoon ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon hiiva, suola ja siirappi. Sekoita voimakkaasti joukkoon puolet jauhoista ja lisää 1/2dl oliiviöljyä. Lisää loput jauhoista ja vaivaa kiinteäksi.
Pilko oliivit ohuiksi renkaiksi ja riivi lehdet irti rosmariinin kovasta varresta. Öljyä 30x22 -senttinen uunivuoka tilkalla valmistamaasi valkosipuliöljyä ja levitä taikina vuokaan. Ripottele taikinan päälle öljyiset valkosipulit ja myös hieman valkosipuliöljyä. Lisää taikinan päälle vielä oliivit ja rosmariini. Anna leivän kohota peitettynä 30 minuuttia.
Lämmitä uuni 190 asteeseen ja paista kohonnutta leipää noin 30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea. Pirskota loppu öljy kuuman leivän päälle.